13 mei 2020

Parentshouses en omgang in coronatijd: Is het nog wel haalbaar?

Wanneer samenwonen niet meer gaat, u gaat scheiden, en u op zoek moet naar een huis in de buurt, kunnen parentshouses (tijdelijk) onderdak bieden. Parentshouses zijn ontworpen voor mensen die gaan scheiden, maar toch dicht bij hun kinderen willen wonen. Het doel hiervan is dat de kinderen niet in de constante spanningen en ruzies van hun ouders hoeven te zitten en zo een veilige omgeving te creëren. Deze tijdelijke huisvesting is beschikbaar voor één van de ouders. Hoe mensen in parentshouses hun omgangsregeling moeten nakomen tijdens de coronacrisis, is een veelgestelde vraag.

De nieuwe maatregelen van de overheid zorgen ervoor dat de omgangsregeling kan worden nagekomen als u, uw kinderen en uw ex-partner gezond zijn. Wanneer u last heeft van verkoudheid, benauwdheid en/of koorts moet iedereen in het huishouden thuis blijven en kan er geen omgang plaatsvinden. U doet er verder goed aan om (tijdelijke) afspraken te maken met uw partner over de zorgtaken, de opvang van de kinderen en de mogelijkheid om ze weer naar school te sturen. Het is hierbij belangrijk om begripvol te zijn naar de andere ouder en om goed samen te werken, zodat het kind zo min mogelijk last heeft van de situatie.

Wanneer u de omgangsregeling niet kunt nakomen, zijn er altijd nog creatieve manieren om contact te houden. Dit kan bijvoorbeeld via Skype of Whatsapp. Hiervoor is geen verzoek bij de rechtbank vereist.

Mocht u meer vragen over dit onderwerp hebben, neem dan gerust contact met ons op via onderstaande gegevens.

Door: Mw. B. Mackaaij LLB
Jurist